Logo VVBTD

196. Oude Vesting

De foto van deze week was de redactie nog niet bekend maar laat juist daarom nieuwe feiten zien. De foto werd gemaakt in de jaren twintig en komt uit de collectie van verzamelaar Jan Maasdam.

We zien een bijzonder panorama van Hellevoetsluis waarop veel grote en kleine historie te zien is.

De foto is in werkelijkheid groter dan hier in de krant afgedrukt, zodat u de details daar beter op kunt zien. U kunt dan bijvoorbeeld de muziektent goed zien die aan het einde van de indrukwekkende tuin langs de haven (bijna een stadspark) een prominente plaats inneemt.

Nog een klein stukje verder, dichter bij de brug staat het openbaar urinoir, door iedereen 'pisbak' genoemd. Onze zuiderburen hebben daar het fraaie Vlaamse woord 'Pissijn' voor.

Er bestaan nogal wat verhalen over die pisbak en het aardigste verhaal is misschien dat van die man die dronken uit één van de klassieke cafés kwam (Stoomketel, van Soest) en naar het gemetselde gebouwtje liep. Daar struikelde hij voorover met zijn handen tegen het metselwerk en na een paar keer heen en weer wankelen kwam hij tot de conclusie dat hij ingemetseld was.

Nieuw voor mij was de prachtige tuin langs het water. In mijn jeugd was de weekmarkt nog op het Baantje. Later verhuisde die naar de overkant, de Westzanddijk. en uiteindelijk naar het Woordbouwerplein. De markt is nog steeds op zaterdag.

Mooi op deze foto is ook het uitzicht op het nu afgebroken gedeelte van de westkant. Straten als Peperstraat en Haerlemmerstraat zijn hier nog helemaal in tact. Hoog boven de huizen wijst hier de spits van de Vestingkerk naar de hemel. In het boek '200 jaar Kerk op de Hellevoetse Sluis' wordt de historie van deze kerk uitvoerig beschreven.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 16-01-2019
Museum & Blok